joi, 2 noiembrie 2017

Basilica Sacré Coeur


      Basilica Sacré Coeur  este o basilica romano-catolica si un popular obiectiv turistic din Paris. Este inchinata inimii sacre a lui Iisus. Cladirea se afla in cel mai inalt punct din oras. In 1873 consilierii orasului Paris au votat o lege ce privea exproprierea terenului din varful dealului Montmartre pentru construirea basilicii.

               Arhitectul Paul Abadie a proiectat basilica dupa ce a castigat un concurs impotriva altor 77 de arhitecti. Acesta era deja cunoscut pentru munca sa de restaurare a Catedralei Sf-Front din Périgueux.    
 
 

Domul central al bisericii priveste in jur de la o inaltime de 83 de metri, oferind, practic, al doilea punct ca inaltime din Paris, dupa Turnul Eiffel. Clopotul bisericii este, se pare, cel mai greu clopot din Franta, cu o greutate de aproape 19 tone, iar cripta adaposteste mai multe statui de sfinti si o relicva care se crede a fi chiar Inima Sacra a lui Hristos (Sacré-Coeur).

      

Daca vreti sa urcati in domul bisericii, asigurati-va ca va tin picioarele, pentru ca va asteapta o scara in spirala cu 299 de trepte. Mai mult, daca aveti teama de inaltime, ganditi-va de doua ori inainte de a urca – teama oferita de inaltimea cupolei fiind un lucru curent printre cei mai slabi de inima.

    
    Tradiţia spune că acesta este locul calvarului Sfăntului Denis, primul episcop al Parisului şi a apropiaţilor lui. Foarte mulţi sfinţi, printre care şi Ioana D"Arc, au venit să se roage pe acest deal.


Bazilica Sacre-Coeur din Paris este un edificiu celebru situat in Piaţa St. Pierre, in vărful colinei Montmartre din Paris. Iniţial a fost conceput ca monument public in memoria francezilor care şi-au pierdut viaţa in războiul franco-prusac şi pentru ispăşirea păcatelor comise de Comuna din Paris (guvernul popular).          

Biserica Sacre 

Coeur atrage milioane de vizitatori in fiecare an.

                  Cand va veni vremea sa ajungeti si dumneavoastra acolo, daca nu ati facut-o inca, va recomandam sa urcati colina Montmartre cu ochii in sus, spre bazilica, si nu cu ei in pamant, pentru a o putea analiza din cat mai multe unghiuri si de la diferite distante, admirand, astfel, in toata splendoarea ei, una dintre cele mai impresionante constructii romano-bizantine de pe teritoriul Frantei.       

    O vizită la Domul inalt de 83 de metri conferă o incredibilă panoramă şi se pot observa imprejurimile pe o distanţă de 50 de kilometri. Acesta este cel mai inalt punct, după Turnul Eiffel, de unde se poate vedea intregul Paris. Datorită consacrării sale, biserica a fost intitulată bazilică şi loc de pelerinaj. 


 Sacré Coeur poate fi vazuta din aproape orice 

colt al Parisului, de la departare, iar lucrul asta functioneaza si in sens invers. Mai exact, daca doriti sa vedeti Parisul si imprejurimile sale pana la o distanta de peste 50 de kilometri, privelistea pe care o ofera colina Montmartre, in varful careia se afla bazilica, este cea pe care o cautati.     

       Constructia bisericii Sacré Coeur a inceput pe 16 Iunie 1875 sub indrumarea lui Paul Abadie, cel care s-a clasat primul dintr-un numar de 78 de arhitecti care au participat la competitia pentru proiectarea acesteia.      




 In anul 1875 a fost incepută fundaţia, in care au fost construiţi stălpi subterani de rezistenţă de 33 de metri. Aceştia au devenit picioarele pe care edificiul este susţinut. In anul 1878 au inceput lucrările pentru construcţia criptei, iar in anul1881pentruBazilică.Interiorul este conceput tot in stil romano bizantin, mozaicul fiind creat intre 1900 şi 1922. Din faţa Bazilicii se poate vedea intregul Paris.       Arhitectul acestei construcţii a fost Paul Abadie, dar acesta a fost succedat de alţi şase arhitecţi, pănă ce construcţia clădirii a fost finalizată.      Piatra de temelie a fost pusă in anul 1875 şi, chiar dacă construcţia a fost finalizată in 1914, pănă la sfărşitul primului război mondial, in anul 1919, nu a fost mediatizată. Deşi este un monument controversat, acesta este unul dintre cele mai vizitate din Paris. 




        In 1884, Abadie moare,constructia fiind continuata pe mai departe de Honoré Daumet, timp de doi ani, apoi de Jean-Charles Laisné, in perioada 1886-1891, de Henri-Pierre-Marie Rauline, intre 1891 si 1904, de Lucien Magne, intre 1904-1916, si de Jean-Louis Hulot.         Bazilica a fost construita din travertin, roca poroasa de calcar, care se pastreaza alba chiar si in atmosfera poluata a unui oras mare . Atunci cand ploua, aceasta roca secreta calcit, albindu-se si mai mult.Stilul constructiei este romano-bizantin, cu mai multe cupole, proiectul bisericii gasindu-si inspiratia in Bazilica Notre-Dame de Fourviere din Lyon. Porticul cu trei arcade este vegheat de doua statui de bronz, ambele ecvestre, ale Ioanei d’Arc si a Regelui Sfant Louis al IX-lea.    


     



 Bazilica are formă de cruce greacă, cu patru domuri. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentăndu-l pe Iisus răstignit.

Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte in 1944, in timpul celui de-al doilea război mondial, fiind ulterior inlocuite. Arhitectura construcţiei se inspiră din arhitectura romano-bizantină şi a influenţat alte edificii religioase ale secolului al XX-lea, ca de exemplu Bazilica Sfănta Teresa de Lisieux. Stilul in care a fost proiectată este in contrast cu stilul gotic specific bisericilor medievale ca Notre Dame de Paris.

       O impresionantă mănăstire benedictină a ocupat intregul deal pănă la inceperea Revoluţiei Franceze, cănd călugării au fost ghilotinaţi şi mănăstirea distrusă. Cei care ajung in Paris, la Sacre Coeur, vor fi impresionaţi de faptul că pănă acolo se poate urca cu funicularul.