luni, 19 noiembrie 2018

Jocul si importanta lui






               Ce copil nu vrea sa se joace? Ce ar fi copilaria fara joaca si joc?
Miracolul copilariei e joaca. Asa cu nu ne mai putem intoarce in copilarie nu ne mai putem juca acele jocuri la inceput prea simple si fara reguli. Ne-am maturizat si, desi in sufletul nostru e un copil, jocurile de azi au mai multe reguli, ne limitam la gluma si gesticulari. Ce ar insemna sa vezi un adult colorand haotic un perete? Copilul creste si odata cu el cresc si numarul de reguli care fac parte dintr-un joc si mai apoi ajung sa creioneze ritualul zilnic din jocul vietii.
                   Mai intai ne jucam fara reguli, un prim joc ar fi datul din palme imitand pe mama, sau imitand simple sunete de animale cand ti se cere. Apoi inveti sa mananci singur, sa spui „pa”, „apa” cand trebuie. Acel „ cand” si „cum trebuie” evolueaza adugand si alte reguli, si impreuna cu jocul evoluam si noi.
                   Invatam prin joc sa numaram, sa scriem, sa comunicam, sa citim. Toate astea pentru ca, mai apoi jocul „De-a invatatoarea” sa ajunga a se dezvolta, cumuland cunostintele de mai tarziu in planul de servici al invatatoarei de mai tarziu, intr-un cel mai fericit scernariu.
                   In concluzie jocul ne ajuta sa evoluam si sa ne descurcam in cel mai provocator joc- al vietii.



Jocurile din copilaria parintilor


Sunt captivante jocurile de pe net ale copilariei mele, dar, dupa spusele mamei, cred ca si jocurile copilariei ei erau interesante.
Cum isi petreceau ai mei timpul liber? Jucau „V-ati ascusnselea” in fata portii bunicii de la tara, alergau impreuna cu mieluseii pe pasunea de la marginea satului.
Daca acu orice fetita devine expert in moda imbracand manechine virtuale, cred ca pentru mama rochita papusii decupata dintr-un material parea obiect de desingn veritabil. „Tara- tara vrem ostasi!” am jucat si noi, doar cu acei copii care nu se jucau in casa pe „Counter Strike”.
E minunat sa poti juca cu orice jucator din lumea asta, dar si prietenia mamei cu prietena ei din copilarie din curtea de vis-a-vis isi face prezenta cand se intalnesc la o cafea povestind de noi, actualii nastrujnici de pe ulita.