duminică, 17 noiembrie 2013

Manastirea Ravanica


Manastirea Ravanica este o manastire ortodoxa aflata in muntii Kucaj, in apropiere de Cuprija, in centrul Serbiei. Aceasta este una dintre cele mai mari si minunate manastiri din Serbia.
Manastirea Ravanica a fost contruita intre anii 1375-1377, fiind ctitorie a Sfantului Print Lazar al Serbiei, care a si fost inmormantat in aceasta, dupa adormirea lui in Domnul. Ravanica a fost declarata drept un extrem de important Monument de Cultura, in anul 1979, fiind astazi protejata de legile nationale din Serbia.
Manastirea Ravanica
Manastirea Ravanica - scurt istoric
Manastirea Ravanica a fost contruita intre anii 1375-1377, de catre Printul Lazar al Serbiei, canonizat mai tarziu de Biserica Ortodoxa Sarba. Dupa moartea acestuia, intr-o lupta din Kosovo, trupul acestuia a fost adus la Manastirea Ravanica, spre inmormantare. Moastele acestuia se afla astazi scoase spre inchinare.
Manastirea Ravanica
Manastirea Sfantului Lazar a fost atacata si grav avariata, in repetate randuri, de catre turcii otomani, in anii 1386, 1398 si 1436. In razboiul ce a urmat celui de-al doilea asediu asupra Vienei, in anul 1690, un numar insemnat de calugari au fost omorati, alti cativa reusind sa se ascunda, luand cu ei si trupul Sfantului Lazar al Serbiei.
Abia in anul 1717, ultimul calugar aflat in viata, Stefan, s-a putut intoarce in Manastirea Ravanica, pe care a aflat-o parasita si avariata. Cu ajutorul unor localnici, calugarul Stefan a restaurat manastirea si a construit un nou pronaos (pridvor).
Manastirea Ravanica
In cadrul Revolutiei Sarbe, pe la inceputul secolului al XIX-lea, manastirea va avea inca mult de suferit, de pe urma atacatorilor. O noua etapa de restaurare si reconstruire a avut loc pe la jumatatea secolului al XIX-lea.
In cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial, germanii au atacat si au jefuit manastirea, torturand si omorand pe arhimandritul Macarie, in ziua de 24 februarie 1943.
Manastirea Ravanica
Biserica cea mare a manastirii este inchinata Inaltarii Domnului, aceasta fiind fortificata cu puternice ziduri de aparare, avand sapte turnuri, dintre care numai unul se mai pastreaza. Aceasta biserica este primul monument edificator pentru Scoala Morava, etapa a artei sarbe medievale.
Planul bisericii este in forma de cruce, pe aceasta fiind asezate mai multe domuri: domul central, asezat deasupra naosului, are noua laturi, iar celelalte, mai mici, asezate in cele patru colturi, au cate opt laturi.
Manastirea Ravanica
Biserica are un total de 62 de ferestre, fiind construita din randuri succesive de piatra si caramida. Bucati de ceramica rosie impodobesc toate fatadele bisericii, acestea infatisand flori si forme geometrice variate.
Frescele bisericii nu au fost lucrate toate in aceeasi perioada si nici de aceeasi autori. Frescele acesteia sunt lucrate intre anii 1385-1387. Frescele din registrul mijlociu, care sunt cele mai reusite din intreaga biserica, au fost lucrate de catre doi zugravi, unul dintre ei fiind numit Constantin, cunoscut dupa semnatura lasata langa chipul unui sfant soldat.
Manastirea Ravanica
Merita mentionate aici si frescele ce infatiseaza Impartasirea Apostolilor si Adorarea Mielului, asezate in Sfantul Altar, cat si ciclul se Sarbatori Imparatesti, din registrul superior al bisericii. Chipul ctitorului a fost repictat, ceva mai tarziu, acestuia adaugandu-i-se si o scena cu moartea sfantului. Alaturi de acesta au mai fost asezati si printesa Milica si fii ei, Vuk si Stefan.
Teodor Danalache
Manastirea Ravanica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu