marți, 27 mai 2014


Ce ascund ganglionii mariti: infectii sau cancer?


Dr. Cristina Burcoveanu, medic in cadrul Clinicii de Hematologie a Spitalului „Sf. Spiridon" Iasi: "Ganglionii limfatici sint adevarate relee de aparare, grupari de celule limfatice si macrofagice, localizati pretutindeni in organism - la suprafata organismului: pe git, in jurul claviculei, in regiunea axilara si in regiunea inghinala sau in profunzime - in torace sau abdomen. Cresterile in volum ale unor grupe ganglionare de la suprafata corpului care se pot constata cu privirea sau prin pipait si care sint produse de marirea ganglionilor limfatici, se numesc adenopatii.
Adenopatia poate fi sau nu dureroasa, insotita sau nu de febra, dar in toate situatiile este un semn de boala, deoarece in mod normal ganglionii nu pot fi simtiti prin pipait. In unele cazuri, adenopatia este situata pe partea unde se afla afectiunea fata de care se impune mobilizarea apararii limfoganglionare - de exemplu, un furuncul al miinii poate produce adenopatie in axila respectiva ( sub brat) sau un cancer mamar poate da adenopatie satelita in axila de aceeasi parte. In alte situatii, adenopatiile pot fi generalizate (cum ar fi in unele viroze sau forme de cancer limfatic).
Adenopatiile pot fi si profunde
Adenopatiile pot fi si profunde, in torace sau abdomen si atunci prezenta lor este semnalata de catre medicul radiolog. Medicul hematolog, medicul oncolog, in colaborare cu infectionistul vor decide daca investigatia trebuie extinsa in directia depistarii unei infectii, cu teste serologice, culturi. Cauza unei adenopatii persistente si cu anumite caractere se poate stabili numai prin biopsia ganglionara, recomandata de catre specialist.
Trebuie retinut ca primele semne ale bolii pot fi durerile, tumefierea in zonele cu grupe ganglionare, asociata sau nu cu scaderea in greutate, astenie, oboseala nejustificata, lipsa poftei de mincare, transpiratii nocturne abundente.
Consult la medicul de familie si la specialist
Marirea volumului ganglionilor este depistabila la autopalpare (pipait). Esentiala este depistarea precoce a adenopatiilor si consultarea imediata a medicului de familie si a medicului specialist hematolog sau oncolog, care va recomanda investigatiile utile, va da un diagnostic corect si va recomanda instituirea tratamentului adecvat.
Mai trebuie stiut ca nu orice tumefiere (umflatura) in zona gitului, sub brat sau in zona inghinala, adica acolo unde sint grupe de ganglioni, inseamna neaparat probleme de natura ganglionara. Poate fi vorba de lipoame (aglomerari de grasime) care uneori ajung la dimensiuni gigant, prelungirea axilara a glandelor mamare sau coaste supranumerare (in plus).
Daca lipoamele sau coastele supranumerare pot fi depistate radiologic si apoi tratate, in cazul adenopatiilor, diagnosticarea se poate face numai dupa un consult la medicul de familie si la medicul hematolog".
Ce este limfa
Celulele care alcatuiesc tesuturile organismului sint inconjurate de un fluid intercelular. Din acest lichid intra in celule unele substante necesare functionarii normale a celulei. In acest fluid celula elimina anumite substante produse din metabolimul sau.
Fluidul intercelular este mediul in care celulele traiesc si trebuie pastrat liber de orice agresiune a altor microorganisme, virale sau bacteriene, iar acele dintre celule care sufera transformarea canceroasa trebuie recunoscute rapid si suprimate de catre sistemele de aparare specifice.
Celulele care asigura controlul puritatii mediului celular alcatuiesc populatiile de globule albe: polimorfonucleare, limfocitare si monocitare. Ele sint aduse de catre singe, circula pericelular, unde indeplinesc functia si sint apoi colectate, impreuna cu fluidul in care circula, prin canale, din ce in ce mai mari, numite circuite limfatice. Fluidul colectat in vasele limfatice este supus filtrului ganglionilor limfatici locali si regionali.
Adenopatiile de cauza maligna
Adenopatiile pot fi produse de afectiuni de origine benigna sau maligna. In primul caz, poate fi vorba de infectii, de exemplu tuberculoza sau toxoplasmoze, care, dupa diagnosticarea ca atare, pot fi tratate fara probleme in serviciile de specialitate. Adenopatiile de natura maligna se pot imparti in doua categorii: primitive si secundare.
Cele primitive reprezinta invazia structurilor limfatice ale ganglionilor de catre un cancer al structurilor hematopoietice (limfoame, leucemii),  in timp ce adenopatiile secundare reprezinta metastaze care invadeaza ganglionul prin invazia de catre celulele tumorale din tumori localizate in organe a caror extensie ganglionii incearca sa o stopeze (cancerele solide de organ - de exemplu de sin, de testicul, de tiroida, de stomac sau ficat) „ arata dr. Burcoveanu.
Cind trebuie sa ne facem griji
"Daca dupa vindecarea unei infectii acute, ganglionii nu isi revin la dimensiunile normale sau daca prin observatii personale (palparea periodica a regiunilor cu ganglioni) se descopera o adenopatie, se va solicita parerea medicului. Deci, ar fi bine sa va adresati medicului dumneavoastra de familie", completeaza dr. Burcoveanu.
In general, ganglionii limfatici au citeva particularitati care nu se asociaza cu boli foarte grave: trebuie sa fie moderat mariti in volum, nu foarte mari, in general sint simetrici, nu sint unilaterali, sint mobili in planurile superficiale si profunde, nu sint durerosi la palpare, au suprafata neteda, nu sint aderenti intre ei.
Ganglionii mariti in volum, cu suprafata neregulata, aderenti intre ei, imobili, duri pot fi semnul unei boli grave daca sint insotiti de paloare, pierdere in greutate, lipsa poftei de mincare, stare febrila prelungita. In asemenea situatii, trebuie sa ne prezentam la medicul de familie, iar acesta, in caz de necesitate, ne trimite la specialist.
Citeva caracteristici orientative pentru auto- evaluarea ganglionilor 
* Marimea: ganglionul normal este sub 1 cm, dupa anumiti autori ganglionii epitrohleari mai mari de 0,5 cm si cei inghinali peste 1,5 cm trebuie considerati anormali. La copii nodulii limfatici sint anormali cind sunt peste 2 cm.
* Durere/Sensibilitate: cind un ganglion limfatic creste rapid in dimensiuni, capsula se afla sub tensiune si cauzeaza durere. De obicei, durerea apare in urma unor procese infectioase, chiar supurative.
Cauze ale maririi ganglionilor limfatici
* Infectii virale (principala cauza), inclusiv cu virusul HIV. 
* Infectii cu bacterii, fungi, paraziti Faringita streptococica
* Afectiuni ale tesutului conjunctiv (lupus sistemic, artrita reumatoida Sindromul Sjogren, sarcoidoza)
* Limfom malign nehodgkinian sau boala lui Hodgkin
* Cancere metastazate ganglionar
* Reactii de corp strain (particule de silicon in organism, dupa implanturi mamare, de exemplu)", incheie dr. Crisigtna Burcoveanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu