joi, 16 iunie 2016

                                  
   DESCOPERIREA ELEMENTELOR DE FIZICA DIN JURUL                                                                                                                                                          NOSTRU                                                                                                         


                                                          Autor:  Mihu Alex-Cristian Clasa a VIa C


              Sigur nici o sala de curs nu e mai relaxanta ca un coltisor din curtea scolii!
     In acest  loc  alaturi de domnul profesor de fizica si alaturi de colegi am putut descoperi cateva elemente de fizica din jurul meu .
       
In am putut da seama de importanta plantelor   în ecosistem ca:
  -hrană pentru ani
sănătoasă( sunt reţete culinare pe bază de plante din flora hspontană :urzică, stevie, papadie)
–medicamentele naturii (patlagina, pelin)
-surse de oxigen  -am observat ca aeriul din curtea mea era murdarit de fumul masinilor ce treceau pe strada scolii sau de cateva gunoaie aruncate de elevi in cosul de langa intrare).
Compozitia chimica normala a aerului este formata din: azot, oxigen, argon , bioxid de carbon. Aceste gaze reprezinta in total 99,99% din compozitia aerului. Restul de 0,01% este alcatuit din alte gaze, la toate acestea se adauga proportii variabile de vapor de apa.
Dintre componentii aerului, cel mai important este oxigenul.
Oxigenul  este indispensabil respiratiei vegetale si animale.
Dioxidul de carbon din aer intervine in asimilarea "hranei" la plante.
Din punct de vedere al sanatatii prezinta o deosebita importanta oscilatiile in concentratie ale bioxid de carbon si ale oxigenului din aer, aceste substante avand un rol deosebit in metabolism, in principal in schimbul de gaze la nivelul plamanilor.
Contaminarea de catre om a atmosferei, poate avea multe forme si a inceput de cand oamenii au folosit pentru prima oara focul in agricultura, incalzire si gatit. In timpul Revolutiei Industriale din secolele al 18-lea si al 19-lea, poluarea aerului a devenit o problema.
Poluarea urbana a aerului este cunoscuta ca fum. Cand fumul se amesteca cu aerul, dupa un timp, rezulta o "ploaie acida". Una cu procesele naturale care au loc in sol si poate distruge dintre cele mai mari probleme cauzate de poluarea aerului este incalzirea globala.
Curentul  de aer ce mangaia frunzele copacilor m-a dus cu gandul la valorificarea lui. Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă. La început energia vântului era transformată în energie mecanică. Ea a fost folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcațiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt.
     Radacinile plantelor sunt infipte intr-un sol -zic eu -umed cel putin in locurile umbrite de cladirea scolii ( asta fara sa pot determina exact gradul de umiditate sau  pH-ul solului) tipului de sol-cernoziom( este un sol foarte fertil, de culoare închisă (neagră, castanie etc.), format sub o vegetație ierboasă}
  Printre frunzele copacilor am observa coloane de lumina. Am cautat definitia luminii si am gasit ca este " este stimulul care acționînd asupra retinei din ochi produce la omul sănătos senzația vizuală. Din punct de vedere fizic, lumina este o radiație electromagnetică; pentru a fi percepută de om ea trebuie să aibă anumite caracteristici:
frecvența trebuie să fie cuprinsă între limitele sensibilității vizuale ale receptorilor fotosensibili din retină,
  iar intensitatea trebuie să depășească pragul de sensibilitate al acestora. În sens larg se poate folosi termenul de "lumină" și pentru radiații electromagnetice invizibile pentru om, ca de exemplu lumina infraroșie sau cea ultravioletă.
Lumina  poate fi: transmisă, reflectată, împrăștiată sau difractată de diferite corpuri".
Pentru ochiul uman o serie de caracteristici, printre care:
   -intensitate luminoasă, observata de mine in momentul in care am pus mana la frunte sa nu ma "orbeasca"
    -culoare - am vazut o lumina colorata in alb si galben
Am observat fenomenul de reflexie a luminii prin urmarirea unei raze de Soare care se introrcea spre fata mea de pe touch-unui telefon mobil.
  Observand lumina Soarelui m-am gandit la energia solară  emisă de Soare, fiind o sursă de energie regenerabilă.

Energia solară poate fi folosită să:

-genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice) - scoala mea nu ar mai cheltui bani pentru a lumina clasele si  terenul  de fotbal
-genereze electricitate prin centrale termice solare (heliocentrale)
-încălzească clădiri, direct-- scoala mea nu ar mai cheltui bani pentru a incalzi clasele si  terenul  de fotbal

-încălzească clădiri, prin pompe de căldură
-încălzească clădiri și să producă apă caldă de consum prin panouri solare termice.
   
      Temperatura placuta cam 24*C ma facuse deja partas la cateva fenomene fizice: forta de frecare dintre hainele celor ce se imbulzeau pe o usa a scolii ,  fenomenul termic produs de palma unei fete pe obrazul baiatului ce-o suparase,comprimarea gazului (dioxid de carbon ) din sticla de suc a colegei  spre dezamagirea acesteia cand a vatut sucul ce-i patase bluzita.
     Sigur pentru mine a fost cea mai relaxanta ora de fizica!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu