serbanmogos
06.08.2008, 15:50
Eu sunt cam in aceeasi situatie, numai ca am cumparat casa acum 7 ani. Fundatia aceea este de tip "zid mort". din piatra de riu pusa una peste alta.... si sta foarte bine de "zeci de ani". Anul acesta am decis sa "plachez" fundatia cu piatra de riu, materia pe care il gasesc din belsug in zona. Am stat in cumpana, daca sa fac o subzidire, sau subfundare, si am ajuns la concluzia ca asa-numitei "talpa" a casei nu ii va merge bine fiind incarcerata in materiale ca beton sau tencuiala. Am decis ca placarea sa fie numai aparenta, pentru a proteja mai bine acest zid mort pe care sta casa
Dacava ajuta cu ceva, eu singur fac aceasta lucrare si va pot da detalii.. si amanunte
Cu respect,bafta la achizitionare,
Serban
--------------------------------------------------------------------------------
ailishaa
12.01.2009, 22:49
Buna
Doresc sa renovez (nivel mediu) o casa veche din vaiuga si caramida. Casa nu a fost locuita deloc in ultimii 15 ani si s-a deteriorat in sensul ca in interior s-au largit crapaturi in pereti care acum 15 ani erau aproape insesizabile.
Exteriorul l-am retencuit ( cu placa ribitz evident) acum aproape 3 ani. In 3 ani de zile au aparut 3 crapaturi de aprox 0.5cm( casa are 7m pe 22m - tip vagon). Pe interior sunt mai pronuntate crapaturile ( aprox 2 cm) dar avand in vedere ca in ultimii 20 de ani nu a fost nici macar zugravit...sper sa nu fie grav. Mai ingrijorata sunt de faptul ca unul din colturile casei pare a fi "lasat" adica mergand prin camera ( 4,5m x 5m) un colt pare a fi mai jos iar corespunzator acelui colt au aparut 2 din cele 3 crapaturi in tencuiala de acum 3 ani.
Initial casa a avut tinda neinchisa pe toata lungimea. Acum aprox 25-30 de ani aceasta tinda a fost inchisa pe post de coridor cu geamuri de lemn de 2,4x1,4m intre stalpi ( 6 in total). Acum vreo 15 ani (cand am "crescut" si eu) am remarcat o deplasare a peretelui exterior al coridorului cu aprox 3cm, vizibila doar in partea de jos... sus nefiind crapaturi... acum..dupa 30 de ani acea deplasare a crescut undeva spre 5cm.
Dupa aceasta poveste...intrebarea: are rost sa o reconsolidez? ma gandesc la costuri/ rentabilitate... sau o las sa "moara" asa cum este? Nu o folosesc ca locuinta dar daca as putea-o renova cu costuri minime as utiliza-o ca si casa "de vacanta" pe timpul verii, eu locuind la bloc intr-o zona de unde imi este mai facil accesul la servici.
Mersi.
A.
--------------------------------------------------------------------------------
Maestrul Max
13.01.2009, 12:39
Casa are probleme de stabilitate deoarece banuiesc ca nu are fundatie ori fundatia este deteriorata. Trebuie sa vedeti care este starea fundatie dupa care sa decideti daca merita restaurarea si consolidarea ori trebuie daramata si construita alta casa.
--------------------------------------------------------------------------------
ailishaa
14.01.2009, 22:27
Am apelat la o firma de proiectare in constructii. Dansii au fost la locatie si ca si concluzie mi-au recomandat subfundare. Acum..... cam ce costuri implica? Casa are un perimetru de 58m din care 17m corespund pivnitei betonate, unde arhitectul a spus ca nu e necesara subfundarea.
Care ar fi costurile subfundarii?Am inteles ca s-ar putea sa fie necesar sa coboram la 0.9m dar nu stiu care e latimea indicata... care sunt tarifele practicate pentru manopera? dar un mc de beton la ce pret ar fi?
Multumesc.
--------------------------------------------------------------------------------
Maestrul Max
15.01.2009, 09:35
O sa trebuiasca sa coborati cu fundatia pana sub limita de inghet, s-ar putea sa coborati chiar mai jos de 0,9 m. Dimensiunile fundatiei se determina in urma studiului geo.
La preturi nu ma bag deoarece difera de la o zona la alta, de la un comerciant la altul.
--------------------------------------------------------------------------------
ktulurk
04.02.2009, 21:12
Buna ziua,
apelez si eu la ajutorul d-voastra in legatura cu o posibila renovare. Am cautat un topic asemanator, insa nu am gasit.
Locuiesc int-o casa care are 2 camere din paianta/chirpici si restul este din BCA (partea de BCA este construita prin anii 90).
As vrea sa renovez cele doua camere de paianta, pentru a le face "mai locuibile",respectiv:
1.As dori sa montez o tamplarie de geam noua (PVC?), deoare acum cam bate vantul si intra frigul fara incetare.Ce solutie tehnica mi-ati recomanda?Sunt constient ca o tamplarie PVC nu se pune in mod normal pe asemenea pereti.
2. Am o fasie dintr-un perete care are igrasie (cam 50 de cm inaltime, pe 2 m lungime). Este peretele in spatele caruia se afla casa vecinului, banuiesc ca la un moment dat a plouat intre cele 2 case si de acolo umezeala. Presupunand ca as reusi sa ma asigur ca nu mai ploua intre cele doua case, se mai poate scoate igrasia din perete?
3.Nu sunt foarte sigur pe rezistenta actuala a structurii (desi la cutremurul din 77 a avut doar o crapatura, peretii fiind se pare suficient de elastici).Tavanul s-a lasat usor catre centru in timp. La cine as putea apela pentru o expertiza, si eventual a obtine o solutie?
Stiu ca solutia cea mai simpla si sigura ar fi daramarea si reconstruirea din temelii a celor 2 camere, insa nu este un lucru pe care nu mi-l pot permite curand. Sper ca cu o anumita investitie anul acesta sa pot sa capat siguranta asupra constructiei si sa o pot face "locuibila" cat de cat.
Va multumesc in avans pentru eventualele pareri, orice sugestie este binevenita!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu