sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Cine nu isi face card de sanatate nu va fi tratat de medici

http://criss1.files.wordpress.com/2011/01/lips.jpgCine nu isi face card de sanatate nu va fi tratat de medici. Avertismentul vine din partea ministrului Sanatatii, care precizeaza ca romanii care nu vor avea acest card vor putea beneficia doar de serviciile medicale de urgenta.
Cseke Attila sustine ca acest card va aduce avantaje atat posesorului, cat si medicilor. Reduce birocratia astfel ca persoana care are nevoie sa ajunga la medic nu mai trebuie sa faca rost de o adeverinta de angajat si nici sa faca dovada ca a platit la zi contributia pentru sanatate.
Toate aceste informatii vor fi trecute pe card, odata cu eventualele boli de care sufera pacientul. Cardurile vor fi emise pentru toti asiguratii care au varsta de peste 14 ani.
Vizionati va rog si:
http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/58714/Nu-ai-card-nu-te-tratezi/
Citez din articolul CNAS: Romanii ar putea avea card national de sanatate pana in 2012:
Fiecare persoana va avea un card national de sanatate pana in 2012, cu peste patru ani intarziere, iar documentul va contine toate informatiile privind calitatea de asigurat, dar si date medicale precum grupa de sange sau predispozitia la alergii, potrivit Mediafax.
http://criss1.files.wordpress.com/2011/01/s-8.jpg"Cardul national va contine pe langa numele si prenumele asiguratului un numar de identificare, altul decat codul numeric personal. In plus, cardul va avea cip pe care vor fi trecute si alte date medicale cum ar fi grupa de sange, daca respectiva persoana este alergica, sau daca ia medicamente anticoagulante", a spus directorul CNAS, Dorin Ionescu.
Posesorul cardului trebuie sa prezinte actul la doctor, la spital sau la farmacie iar toate serviciile medicale vor fi inregistrate in sistemul informatic al casei de asigurari.
Licitatia propriu-zisa, pentru implementarea sistemului,a inceput in toamna. Datele personale vor fi luate de la evidenta populatiei, iar cele medicale de la doctori. Romanii isi vor lua cardul medical de la casele de asigurari, posibil contra unei sume modice. Distribuirea cardurilor ar putea dura intre 12 si 18 luni.
Identificarea pacientului se va face pe baza amprentei digitale, iar pe card va exista un dispozitiv, urmand ca pacientul sa se autentifice cu amprenta. Daca asiguratul este reticent, atunci va putea folosi si un cod PIN.
http://criss1.files.wordpress.com/2011/01/120.jpgPentru inceput va fi realizata fisa electronica a pacientului. Implementarea cadrului national va fi incheiata in toamna lui 2011.
Ministrul Sanatatii anunta si el in ianuarie 2010 ca, pana in anul 2012, vor intra in circulatie aceste carduri si ca pana atunci spera sa se gaseasca o solutie si pentru persoanele care nu sunt asigurate.
Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica, pana in 29 ianuarie 2010, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Articolul 338 din proiect, care face referire la cardul national de asigurari de sanatate, prevede ca in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate vor fi alocate sumele pentru cardul national, astfel incat acesta sa poata fi implementat in 2011.
Programul trebuia implementat pana la sfarsitul anului 2007. Prevederile privind cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate au intrat in vigoare dupa 90 de zile de la promulgarea, la sfarsitul lunii aprilie 2006, a pachetului de legi privind reforma in sanatate. Respectivul document mai avea nevoie, ca legislatie secundara, de un ordin al presedintelui CNAS, potrivit Legii 95 din 2006.
Titlul IX din pachetul de legi privind reforma in sanatate (Legea 95 din aprilie 2006) prevede procedurile de elaborare, implementare si distribuirea in Romania a cardului european si a celui national de asigurari de sanatate.
Cardul national de asigurari sociale de sanatate este un document electronic prin care pacientul face dovada ca este asigurat in sistemul de sanatate. Acest card va fi eliberat de casa de asigurari de sanatate unde figureaza ca asigurat titularul acestuia.
In 2006, autoritatile sanitare au recunoscut ca Romania "sta foarte prost la capitolul informatizare" si ca introducerea acestui sistem la nivel national reprezinta modalitatea vitala de a tine sistemul sanitar in frau si de a cunoaste costurile reale din sanatate. In Romania exista trei retele, care ar trebui sa functioneze in sincronizare una cu alta: reteaua clinica, cea care leaga directiile sanitare de spitale si reteaua farmaciilor.
Reteaua clinica ar trebui sa uneasca toate casele de asigurari de sanatate si cabinetele medicale de toate tipurile. In cadrul acestei retele ar trebui cuprinse toate datele clinice ale pacientului, pornind de la istoria bolilor de care sufera si a consumului de medicamente. Reteaua care leaga directiile sanitare de spitale ar trebui sa aiba ca software dominant programul contabil, avand in vedere cheltuielile mari din unitatile sanitare. Reteaua farmaciilor – care ar putea fi inclusa in reteaua clinica – ar trebui sa permita farmacistilor, in urma informatizarii, sa elibereze numai medicamentele compensate prescrise de medicul de familie, explicau, in 2006, autoritatile sanitare.

http://criss1.files.wordpress.com/2011/01/281.jpg



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu