Chiar daca pare de necrezut, odata ce isi gasesc o pereche, unele animalute sunt afectuoase si loiale cu partenerii lor pe tot restul vietii. Elefantii, spre exemplu, atunci cand sufera din dragoste, fiind respinsi de femele, refuza sa manance. Pe de alta parte, femelele-elefant sunt foarte pretentioase in alegerea „iubitilor” si asteapta chiar si ani pana sa-si gaseasca „jumatatea” si sa accepte sa se imperecheze. Iata si alte cateva animalute care formeaza perechi pe viata:
1 Gibonii
Gibonii sunt maimute superioare sau antropoide ce apartin faunei din zona de clima ecuatoriala si tropicala. Ei formeaza legaturi puternice cu partenerii lor si raman alaturi de ei toata viata.
Mai mult de atat, intr-o familie de giboni, femelele si masculii au drepturi egale, asta si datorita faptului ca femela nu prezinta caracteristici fizice foarte diferite fata de mascul.
O alta curiozitate legata de giboni este aceea ca ei canta in duet (masculul si femela), in cor (cand li se alatura si alti giboni) sau solo, de cele mai multe ori in zori.
2 Lebedele
Lebadele reprezinta simbolul puritatii, al seductiei si al fidelitatii intrucat ele formeaza perechi pe viata.
Insa exista si exceptii... Recent, un cuplu de lebede a produs valva in Anglia dupa ce masculul si femela s-au intors in migratia lor anuala insotiti de parteneri noi.
Potrivit cercetatorilor britanici, procesul de despartire este cel de-al doilea pe care il observa in decursul a cativa ani, timp in care au studiat comportamentul a circa 4000 de cupluri de lebede.
3 Vulturii negri
Vulturii negri sunt adevarati „familisti”. Dupa ce formeaza un cuplu, acestia colaboreaza pentru a forma un cuib.
Si, mai mult de atat, an de an isi restaureaza impreuna cuibul si il fac tot mai solid.
Astfel, pe durata intregii vieti a unei perechi de vulturi (30 - 35 de ani), un cuib restaurat de la an la an poate ajunge la un diametru chiar si de 2 m.
4 Pestii-inger
Pestisorii care apartin familiei Pomacantide, denumiti si pestii-ingeri sunt alte exemple de animalutze care formeaza perechi pe viata.
Pestii-ingeri sunt intalniti singuri foarte rar, de obicei „calatoresc” si cauta de mancare alaturi de perechea lor. In plus, actioneaza in pereche si pentru a-si apara teritoriul de inamici.
5 Lupii
Lupii formeaza legaturi afective puternice in familie.
De altfel, o haita de lupi este condusa intotdeauna de o pereche formata din femela si mascul care se bucura de privilegii din partea celorlalti membri.
6 Albatrosi
Albatrosul poate zbura distante impresionante peste oceane insa, in ciuda acestui lucru, el se intoarce mereu la locul din care a plecat, la aceeasi partenera, cand este in perioada de imperechere.
Perechile dintre albatrosi dureaza toata viata. Albatrosii isi arata afectiunea fata de parteneri dansand.
7 Termitele
Daca in general dupa imperechere masculul e omorat, exista si specii de termite care formeaza perechi pe toata perioada vietii.
Astfel colonia de termite este guvernata atat de o regina si cat de un rege.
8 Lupii de preerie
Lupii de preerie formeaza perechi stabile si loiale. In plus, acestia refuza sa-si gaseasca un alt partener, daca cel anterior a murit sau a disparut.
Ambii parteneri isi impart responsabilitatile si se ocupa de ingrijirea si hranirea puilor.
9 Porumbeii
Nu degeaba porumbeii sunt folositi ca simboluri ale casatoriei.
Despre formarea si mentinerea perechilor la porumbei se stie ca la acestia “viata de cuplu” nu este perturbata decat de disparitia unuia dintre parteneri.
Cei doi parinti alterneaza in clocirea oualor pentru a se putea hrani, clocitul de noapte fiind exclusiv realizat de catre femela.
Daca nu intervine nici un factor care sa perturbe viata cuplului, acesta, odata format va ramane la fel intreaga viata.
10 Pinguinii
Si unele specii de pinguini formeaza cupluri pe viata… indiferent de orientarea sexuala.
Doi pinguini homosexuali de la gradina zoologica Polar Land, ambii in varsta de 3 ani, si-au dovedit ingenuozitatea punand niste pietre in cuibul altor pinguini, carora le-au furat ouale, in dorinta disperata de a deveni parinti.
Unul dintre ingijitorii a explicat acest gest prin faptul ca pinguinii masculi ajunsi la maturitate simt o nevoie naturala de a avea urmasi, menirea lor fiind cea de a avea grija de oua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu