luni, 18 martie 2013

Blocuri cu bulina rosie in Focsani

La un cutremur de peste 7 grade Richter, blocurile din oraş nu prezintă nicio siguranţă

Cu toate astea, preţurile la case şi apartamente au luat-o razna, atingând multe zeci de mii de euro


La un cutremur de peste 7 grade Richter,  blocurile din oraş nu prezintă nicio siguranţă
19 imobile sunt încadrate în clasa a III-a de risc şi trei în clasa a III-a spre a II-a, conform unei situaţii furnizate de Primărie
Vrancea este o zonă care poate oferi surprize în orice moment. La un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, de exemplu, blocurile din Focşani nu prezintă nici o siguranţă. Zeci de oameni riscă să fie striviţi de case. În ciuda acestei crunte realităţi,  autorităţile privesc impasibile şi se declară neputincioase.
Cei de la Construcţii nu fac expertizeInspectoratul Judeţean de Cons­trucţii nu expertizează locuinţele de stat, pentru că nu au angajat un expert, ci doar dispun măsurile privind siguranţa construcţiilor. Statul plăteşte expertizele seismice în cadrul programelor anuale cu fonduri de la Consiliul Judeţean. Când vine vorba de clădiri, altele decât locuinţele, fiecare proprietar este obligat să plătească expertiza şi să urmărească lucrările de consolidare.
Stăm pe trei plăci tectoniceDragoş Micu, inspector şef la Inspectoratul Judeţean pentru Cons­trucţii, spune că în Vrancea, din clădirile expertizate, doar clădirea Tribunalului este în clasa I de risc, cel mai ridicat grad de pericol.  "Stăm pe trei plăci, ne putem aştepta oricând la surprize neplăcute. Tribunalul Vrancea este o clădire în pericol mare, deoarece s-ar părea că a fost construită pe fosta albie majoră a râului Milcov. Este în pericol de prăbuşire din cauza terenului de fundare şi degradării sistemului de canalizare", a precizat Dragoş Micu.
Clasa I de risc, fără bulinăDeşi se cunoaşte rezultatul expertizei seismice, care-o încadrează în clasa I de risc, apariţia bulinei roşii pe clădirea Tribunalului, pentru avertizarea celor care intră în incintă asupra riscurilor la care se supun, încă se lasă aşteptată. Au trecut deja două săptămâni de la mediatizarea verdictului înspăimântător şi nimeni nu mişcă un deget.
Funcţionarii primăriei aşteaptă "oficialul"Bulina roşie poate fi pusă şi de Primărie. Numai că reprezentanţii acesteia aşteaptă să le parvină, "oficial"!, expertiza de la Tribunal. "Noi aşteptăm să primim expertiza seismică. Putem pune noi bulina pe clădirea Tribunalului, cu toate că nu ne aparţine imobilul", a precizat Dan Cazaciuc, purtător de cuvânt la Primăria Focşani.
Tranzacţiile imobiliare nu ţin cont de expertizeCu toate că în Focşani sunt mai multe clădiri cu risc seismic, preţurile la imobile au luat-o razna. Când vine vorba de tranzacţii imobiliare, cumpărătorii nu sunt interesaţi să ceară expertiza imobilului pe care vor să-l achiziţioneze. "Nu prea sunt interesaţi cumpărătorii de expertizele seismice, doar în Bucureşti se întâmplă lucrul acesta. Ştiu, pentru că am lucrat acolo. Oamenii cu bani îşi fac asigurare pentru locuinţe. Din câte ştiu, la Lepşa sunt zone cu probleme, rişti să-ţi vină muntele în cap", a precizat Daniel Săcăluş, agent imobiliar.
Zeci de blocuri în clasele III şi II de risc seismicSituaţia oficială privind imobilele expertizate care prezintă risc seismic menţionează 19 blocuri încadrate în clasa III de risc şi trei care se găsesc în clasa III spre II.
Iată lista acestora:
Zona Gară - Blocurile I1, H2, H8, H9, H10 - clasa III de risc, H5, H4, H1, - clasa III spre II
Aleea 1 Iunie Sud Bl. D - clasa III risc seismic
Str. Ştefan cel Mare - Bl. C1 şi C2 - cls. III
B-dul Unirii - Bl. G1 şi G2 - cls. III; Blocul 39; Blocurile B1, B2, B4; Bloc A - cls. III; Bloc C2 cls. III; Bloc D cls. III
Strada Bîrsei - Bloc  L clasa III
Bloc Romarta - clasa III

Propuse spre expertizare:
Revoluţiei Sud - C1 - C4
Al. 1. Iunie Sud- C1 - C2
Al. Constructorului - F1 - F6
Al. Echităţii Sud - M3 - M8
Al. Căminului A1
Al. Căminului B2
Al. Căminului C1.



sursa: Sansa Vranceana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu