duminică, 25 septembrie 2022

Ingrijirea pacientei cu histerectomie

23.09.2022




Face parte din interventiile mutilante .

Indicatiile majore sunt-tumorile maligne (cancer de col, ovar , san), fibrom uterin dupa varsta de 40 de ani.

La femeile tinere cu tumori benigne se poate efectua histerectomie subtotatala .

Indepartarea uterului se poate face pe calea abdominala  sau pe calea vaginala .Interventia poate include colporafie inferioara   sau colporafie posterioara .

Ingrijirile de nursing vor urmari in principal , revernirea la functia normala a organismului,prevenirea complicatiilor, si reintegrarea psiho sociala si familiala a femeii.


Pregatirea pentru interventie se face la fel ca interventiile chirurgicale abdominale , la cre se adauga toaleta perineala completa si spalatura vaginala cu solutie antiseptica la recomandarea medicului.

La bolnavele cu cancer se urmareste corectarea anemiei ssi ameliorarea starii generale .

Asistenta medicala trebiie sa cunoasca starilde sufletesti prin care trece bolnava , teama de moarte de cancer , de durere , de pierderea femeii  a , sexualitatii , de crestere in greutate  sau alte modificari determinate de menopauza fortata.

Se va respecta dorinta fenmeii cu privire la diagnostic , la secretul profesional , deoarece nju toate femeile doresc  sa se stie ca au suferit sau ca vor suferi  o interventie care modifica schema corporala.

Ingrijirile postoperatorii  sunt aceleasi ca in cazul chirurgiei generale si mai purin complexze pentru calea vaginala. Cele mai multe femei sub varsta de 40 de ani isi pot relua activitatea intr o luna maxim 2 , femeile mai invarsta si cu o conditie fizica mai putin buna au nevoie de mai mult timp pentru refacere 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu