O boală nutrițională metabolică caracterizată de acumularea de grăsimi care determină o creștere ponderală mai mare de 30 % față de greutatea inițială
Afectează 20 30 % din populația generală
Etiopatogenie
Obezitatea este rezultatul unui bilanț energetic pozitiv ca urmare a unui dezechilibru
Dezechilibrul poate fi produs prin 2-a metode
Creșterea ingestiei alimentare
Scăderea tonusului de energie
Hormonii și neuro hormonii implicați în reglarea aportului alimentar
Stimularea aportului –Nonadrenalina ,opioidele endogene ,factorul de eliberare a hormonului de creștere- hormonul melanostimulator și neuropeptidul Y
Inhibarea aportului –Serotonină ,Dopamină ,colecistochimina, factorul de eeliberare a corticotropinei , glucagonul, lecitina
Cauzele obezității
Obezitate primară
Factori genetici
Factorii endocrini
Factori metabolici
Factori nervoși
Factori psihici psiho comportamentali
Factori socio-culturali
Consumul de alcool
Sedentarismul
Obezitatea secundară
Tulburări endocrine
E suficient să tiroidiană ,gonadica
Ovar polichistic
Obezitate de menopauză
Obezitate hipotalamica
S.adipoza genital
Creșterea masei de țesut adipos se face prin creșterea numărului de adipocite sau prin creșterea masei adipocitelor
Dacă bilanțul energetic este pozitiv survine în perioade de creștere a organismului când adipocitele sunt capabile să se multiplice atunci se instaurează o obezitate hiperplazică
Obezitatea hipertrofica se realizează dacă bilanțul pozitiv survine la adulți când adipocitele nu se mai multiplica
Este foarte importantă prevenirea obezității hiperplazice care survine în timpul copilăriei
Stabilirea diagnosticului
Cantărirea organismului
Măsurarea înălțimii
Măsurarea circumferinței abdominale
Se compară rezultatele obținute cu niște date de .......așa cum ar fi greutatea ideala
IMC=G supra T2 –inaltime
Clasificarea in functie de masa corporala
IMC<20= subponderala
IMC 20-24.9=monoponderal
IMC 25-29,9=supraponderal
IMC 30-34,9 =ob de gradul I
IMC 35-39,9=ob de gradul II
IMC < 40=ob de gradul III
Manifestari
Pacienta prezintă un exces corporal 3 ,testul la efort
Cu timpul bolnavul acuză dispnee de efort, palpitatii ,edeme maleolare ,dureri articulare de șold genunchi și glezne
Faze clinice
Obezitatea abd.-in regiunea abdominala
Sindrom X metabolic , HTA ,dz, ÎCA
La barbati riscul este mare daca circumferinta este mai de 24 cm
La femei riscul este mare dar că circumferința este mai mare de 80 cm
Obezitatea adenoidă –Adăugare masă grăsoasă în exces este depusă mai ales în jurul superior al corpului –torace , ceafa , abd
Apare la barbati
Se asociaza cu boli cardiovasculare, dz, hipeuricemie , hiperlipemie
Ob-genoida-acumulare de tesut adipos in reg.jumatatea inf
Prezenta la femei
Complicatiile obezitatii
Cardiovasculare-HTA,adiopatie ischemica, insuficienta cardiaca
Respiratorii-tulburarea ventilatiei,sindrom de apnee in somn.
Osteoarticulatorii- cosaxtrozam, spondiloza lombara , tendinite , talargii
La nivelul pielii- vergeturi și eczeme
Metabolice =dz, dislipidenii,cresterea acidului uric
Digestive –Litiaza biliara ,Steatoză hepatică ,reflexie gastro-esofagiana
Urologice =Cancer de prostată ,Colorectal ,De san ,Ovar ,Col uterin
Investigatii paraclinice
Glicemie
HLG
Trigliceride
Determinari hormonale=hormoni tiroidieni
EKG
Obiective
Scăderea greutății Menținerea greutății corporale scăzute
Combaterea factorului de risc
Prevenirea complicațiilor Îmbunătățirea .....
Principii pentru dieta hipocalorica
Stabilirea alimentati al cărui aport trebuie controlat
Evitarea consumului de alcool
Asigurarea unei diete echilibrate
Fracționarea meselor
Dietele de slăbire sunt contraindicate-TBC ,CHRON ,rectocolita hemoragica, Adisson , depresie psihica,insuficienta renala, guta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu